Bij hevige bosbranden in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene zijn al meer dan vijftig mensen omgekomen en ruim 150 mensen gewond geraakt.

Ze werden slachtoffer terwijl zij op de vlucht waren voor de bosbranden. Ook zijn er nog veel mensen vermist, vooral toeristen.

De slachtoffers zijn gevallen in onder meer het dorpje Mati, zo'n dertig kilometer ten oosten van Athene, en de havenplaats Rafina. Op een weg bij Mati zijn de verbrande lichamen van vier mensen die wilden vluchten gevonden.

Burgemeester van Rafina Evangelos Bournous meldde aan Skai TV dat het dodenaantal is gestegen tot zestig.

Er wordt verwacht dat het aantal dodelijke slachtoffers nog verder oploopt. Veel gewonden verkeren in levensgevaar. De Griekse regering roept mensen op hun huizen te verlaten en naar veilige gebieden te vluchten. Dat wordt echter bemoeilijkt doordat het vuur wegen en spoorwegen onbereisbaar maakt.

Vakantiegebied

De kust ten oosten en westen van Athene is een populair vakantiegebied. Vooral die regio lijkt hard getroffen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan NU.nl weten dat er vooralsnog geen hulpvragen zijn van Nederlanders in het gebied.

Een woordvoerder laat weten dat Buitenlandse Zaken wel paraat staat om Nederlanders hulp te bieden. Het ministerie dringt erop aan het reisadvies, waarin melding wordt gemaakt van het risico op bosbranden in de zomermaanden, goed te checken.

Het Rode Kruis stelt de website Ikbenveilig.nl open voor Nederlanders die aan familieleden willen laten weten dat ze geen gevaar lopen. Er zijn nog geen signalen dat er Nederlanders in het gebied zijn, meldt een woordvoerder.

Huizen gaan in vlammen op door dodelijke bosbrand Athene
55
Huizen gaan in vlammen op door dodelijke bosbrand Athene

Hulp EU-landen

EU-president Donald Tusk laat via Twitter weten dat "hulp vanuit EU-landen onderweg is". Daarmee reageert de Pool op de vraag om hulp van de Griekse minister-president Alexis Tsipras. Het gaat om onder meer vier blusvliegtuigen, waarvan twee grote, en in totaal 64 brandweermannen en paramedici.

Tsipras heeft zijn bezoek aan Bosnië-Herzegovina onderbroken zodat hij naar Griekenland kan terugkeren om de crisis het hoofd te bieden.

Premier Mark Rutte heeft zijn condoleances aangeboden aan zijn Griekse ambtgenoot. "We zijn geraakt door de foto's van dappere brandweermannen."

Wind

Honderden mensen werden met boten in veiligheid gebracht en duizenden overnachtten buiten, in hun auto of in sporthallen.

Doordat de wind in de nacht is gaan liggen, zijn de branden inmiddels wel minder geworden. "We hopen de branden vandaag te blussen", liet een brandweerman weten.

Droge zomer

Vanwege de droge zomers heeft Griekenland vaker met bosbranden te kampen. De autoriteiten melden echter dat de huidige bosbranden de ergste zijn die Griekenland in tien jaar tijd heeft meegemaakt.

Het leger van Griekenland is ingezet om de brandweer bij te staan met blussen en om te helpen met de evacuatie van mensen uit de getroffen gebieden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!