De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dringt erop aan dat de regering van Myanmar meer doet om de Rohingya-vluchtelingen veilig te laten terugkeren.

De vijftien lidstaten, waaronder Nederland, kwamen maandag, na urenlang achter gesloten deuren vergaderd te hebben, met een gezamenlijke verklaring. Daarin werd opgeroepen tot meer sociale en economische actie om de Rohingya veilig en vrijwillig in hun thuisregio Rakhine terug te krijgen.

"De leden van de Veiligheidsraad benadrukken het belang van onafhankelijke en transparante onderzoeken naar de beschuldigingen van mensenrechtenschendingen", zo is in de verklaring te lezen.

De VN-gezant voor Myanmar, Christine Schraner Burgener, stelde dat de regering van Myanmar welwillend tegenover de terugkeer van de honderdduizenden vluchtelingen staat.

De 54-jarige Zwitserse wees er echter ook op dat er in het grensgebied Rakhine nog steeds spanningen tussen de Rohingya, een islamitische minderheid in het gebied, en de boeddhistische meerderheid bestaan.

"Daarom moeten we ervoor zorgen dat de terugkeer veilig, vrijwillig en gedegen verloopt", aldus Burgener, die de gesprekken met de regering van Aung San Suu Kyi verder "zeer constructief, open en vriendelijk" noemde.

Rohingya-vluchtelingen in geïmproviseerde tentjes tijdens overtocht Bangladesh
68
Rohingya-vluchtelingen in geïmproviseerde tentjes tijdens overtocht Bangladesh

Bangladesh

Zo'n 700.000 Rohingya ontvluchtten Myanmar vorig jaar nadat het nationale leger in toenemende mate geweld tegen hen gebruikte. Het leger deed dat naar aanleiding van de gewapende Rohingya-opstand in augustus 2017. De meeste Rohingya vluchtten naar buurland Bangladesh.

Bangladesh en Myanmar zeiden eind november een eerste stap richting de terugkeer van de vluchtelingen te hebben gezet. Hierin werd afgesproken dat de repatriëring snel zou beginnen en twee jaar zou duren. In april keerden de eerste Rohingya terug naar Myanmar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!