Bij hevige bosbranden in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene zijn al meer dan twintig mensen omgekomen. De regering vreest dat het aantal slachtoffers nog sterk zal stijgen.

Naast de twintig doden zijn tot nu toe meer dan honderd gewonden gemeld. Allen werden slachtoffer terwijl zij op de vlucht waren voor de bosbranden. Ook zijn er nog veel mensen vermist, vooral toeristen.

In het dorpje Mati, zo'n 30 kilometer ten oosten van Athene, werden vier verbrande lichamen op de openbare weg gevonden. De toeristische kustplaats werd eerder op maandag overvallen door het zich razendsnel verspreidende vuur en is grotendeels verwoest.

De Griekse regering heeft mensen opgeroepen hun huizen te verlaten en naar veilige gebieden te trekken. Dat wordt echter zeer bemoeilijkt doordat het vuur onder meer wegen en spoorwegen onbereisbaar maakt.

Griekenland heeft vaker last van bosbranden in de droge zomer, maar volgens de autoriteiten zijn de huidige bosbranden in de omgeving van Athene de ergste die het land in tien jaar tijd meegemaakt heeft.

Huizen gaan in vlammen op door dodelijke bosbrand Athene
55
Huizen gaan in vlammen op door dodelijke bosbrand Athene

Noodtoestand

Het Griekse leger is inmiddels ingezet om de brandweer te assisteren bij het blussen en om zo veel mogelijk mensen in de getroffen gebieden te helpen bij hun evacuatie. In de regio is de noodtoestand uitgeroepen.

De Griekse minister-president Alexis Tsipras heeft zijn bezoek aan Bosnië-Herzegovina onderbroken zodat hij naar Griekenland kan terugkeren om de crisis het hoofd te bieden. De premier deed al een oproep aan andere Europese landen om te helpen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!