De Chinese overheid en politie zijn een groot onderzoek gestart naar het farmaceutische bedrijf Changchun Changsheng vanwege niet werkende vaccins tegen hondsdolheid, tetanus en dysenterie.

De vaccins werden aan pasgeboren baby's gegeven vanuit een verplicht staatsprogramma. De kwaliteit van de vaccins tegen hondsdolheid was echter niet op orde. Naar aanleiding daarvan werd het bedrijf onderzocht. Uit dat onderzoek bleek dat meerdere vaccins niet werken.

Duizenden en mogelijk miljoenen Chinese kinderen zijn ingeënt met de stof die niet werkt. Het bedrijf zegt dat zeker 256.000 niet werkende vaccins zijn verkocht aan de provincie Shandong. 

De Chinese president Xi Jinping heeft maandag woedend gereageerd op de zaak. Premier Li Keqiang liet weten dat alle bedrijven die zich niet houden aan de regels voor medicijnen keihard worden gestraft. 

Het onderzoek richt zich op meerdere bedrijven en leidinggevenden van die bedrijven. Li wil alle corruptie uitbannen door betrokkenen streng te straffen.

Schandalen

Het is niet de eerste keer dat een schandaal over slechte vaccins China in zijn greep houdt. Begin 2016 bleek ook al dat meerdere vaccins niet de gevraagde kwaliteit hadden. Ook toen beloofde Li beterschap.

De Chinese krant South China Morning Post zegt dat het Chinese vaccinsysteem niet goed werkt. Corruptie en een tekort aan medewerkers bij de toezichthouder zorgt er volgens de krant voor dat de kwaliteitscontrole niet voldoet. Ook zijn de boetes te laag, waardoor bedrijven liever de boetes betalen dan investeren in kwaliteit.

Toch zou 99 procent van alle vaccins in China wel goed genoeg zijn. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!