De Amerikaanse president Donald Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hebben maandag keihard uitgehaald naar de regering van Iran.

President Trump sprak zich in felle bewoordingen uit tegen Iran en president Rouhani. "Bedreig nooit meer de VS of er volgen consequenties die slechts weinigen in de geschiedenis eerder hebben meegemaakt", schreef Trump op Twitter.

"Wij zijn niet langer een land dat zich jullie krankzinnige woorden van geweld en dood laat welgevallen. Pas op!"

'Moeder aller oorlogen'

Trump reageerde op een toespraak van president Hassan Rouhani afgelopen weekend. De Iraanse president waarschuwde dat een strijd met Iran kan uitlopen op "de moeder aller oorlogen". Trump moest van zijn Iraanse ambtsgenoot niet meer "met de staart van de leeuw te spelen", anders zou de VS daar "spijt van krijgen".

Pompeo vergeleek de Iraanse regering in een reactie met een criminele organisatie. "Iran lijkt wel bestuurd te worden door de maffia in plaats van een regering." Tevens beschuldigde hij de leiders van Iran van "corruptie en zelfverrijking".

De politieke leiders van Iran, zoals Rouhani en minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, zijn volgens Pompeo "niets meer dan stromannen van de ayatollah (Ali Khamenei, red.) om het internationale bedrog in stand te houden".

Stem

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat het aan het Iraanse volk zelf is om te bepalen hoe het land verdergaat. "De Verenigde Staten zullen de Iraanse bevolking steunen. Hun stem is te lang genegeerd."

Een Iraanse legerofficier zegt hierop dat de VS aan "psychologische oorlogsvoering" doet. "Trump kan niets doen tegen Iran."

Olie

De Trump-regering werkt er volgens Pompeo aan om de import van olie uit Iran te verlagen. Uiteindelijk moeten de Verenigde Staten in het geheel geen olie meer afnemen van het land in het Midden-Oosten.

Pompeo deed zijn uitspraken tijdens een toespraak in Californië. Het publiek bestond grotendeels uit Amerikanen van Iraanse afkomst. Zondag had Rouhani president Trump gewaarschuwd vanwege diens vijandige politiek tegen Teheran.

Iran dreigde eerder deze maand de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) op een laag pitje te zetten, nadat de VS een boycot op handel met Iran instelde. Tevens riep de VS bondgenoten op om af te stappen van Iraanse olie.

Trump trok de VS eerder dit jaar terug uit het in 2015 gesloten kernakkoord.

Tweet nieuw hoogtepunt in ruzie Iran en VS: Een overzicht
204
Tweet nieuw hoogtepunt in ruzie Iran en VS: Een overzicht

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!