Het Israëlische leger heeft zondag 422 Syriërs - waaronder leden van de Syrische hulpverlenersorganisatie de Witte Helmen en hun families -  naar Jordanië geëvacueerd.

De Witte Helmen komen uit zuidwest-Syrië, waar een door Rusland gesteund regeringsoffensief gaande is.

Het Israëlische leger stelde dat de leden en hun families moesten worden gered  "vanwege onmiddellijk gevaar voor hun levens". De evacuatie was gevraagd door de Verenigde Staten en verschillende Europese landen.

Onder andere de Verenigde Staten hebben zich hard gemaakt voor de evacuatie, omdat de Witte Helmen mogelijk een doelwit worden voor het Syrische leger, als het zuidwesten van Syrië weer in handen komt van de regering. 

De Witte Helmen hebben altijd steun gekregen van de VS en van verschillende rebellengroeperingen in Syrië. 

Jordanië

De Jordaanse overheid zegt dat het akkoord ging met de evacuatie, omdat de hulpverleners snel worden opgenomen door Groot-Brittannië, Canada en Duitsland. "De overheid heeft de Verenigde Naties toegestaan om de mensen naar ons land te brengen", aldus een verklaring van Jordanië bij persbureau AFP.

De beweging heet officieel de Syrische Burgerdefensie maar de leden staan bekend om hun opvallende witte helmen.

De groepering opereert als reddingsorganisatie in Syrische gebieden die in handen waren van de rebellen en kwam vaak direct na bombardementen in actie. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!