Cuba staat op het punt het homohuwelijk toe te staan. Volgens een regeringsfunctionaris staat er een artikel in het concept voor de nieuwe grondwet van het land dat dit mogelijk maakt.

In het land werden in het verleden homo's en lesbiennes naar werkkampen gestuurd. In de beginjaren van het bewind van Fidel Castro was sprake van een officieel antihomobeleid. Castro bood daar later zijn excuses voor aan.

De laatste tien jaar zette Cuba al grote stappen door bijvoorbeeld veranderingen van sekse goed te keuren en discriminatie op de werkvloer aan te pakken.

Verwacht wordt dat het parlement de grondwet dit weekeinde goedkeurt.

De regeringsfunctionaris zegt dat de mogelijkheid om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht de principes van gelijkheid en gerechtigheid versterkt.

Het besluit volgt een trend in Latijns-Amerika. Eerder werd het homohuwelijk toegestaan in Argentinië, Brazilië, Colombia, Uruguay en sommige gedeeltes van Mexico. Dit gebeurde in sommige gevallen ondanks protest van de katholieke kerk.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!