De Verenigde Staten gaan 200 miljoen dollar (170 miljoen euro) geven aan Oekraïne, zodat dat land het leger kan versterken. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.

In de verklaring die het Pentagon gaf staat dat het geld onder meer bedoeld is voor trainingen, het verbeteren van beveiligde communicatiemiddelen en nachtkijkers. Op die manier moet het Oekraïense leger verder worden "opgebouwd".

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de VS sinds 2014 al 1 miljard dollar (meer dan 850 miljoen euro) in het Oekraïense leger geïnvesteerd. 

Wanneer het Oekraïense leger kan beschikken over de nieuwe apparatuur wordt op een later moment bekend gemaakt.

Kritiek

De financiële steun van de VS aan het Oekraïense leger komt krap een week nadat de Amerikaanse president Donald Trump zijn Russische collega Vladimir Poetin in Helsinki ontmoette. Trump kreeg vanuit eigen land veel kritiek op zijn optreden in Finland.

Trump kreeg onder meer het verwijt dat hij Poetin niet had gevraagd naar de eventuele inmengingen tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2016. 

Rusland annexeerde in 2014 de Oekraïense Krim en werd daarna beschuldigd van het bewapenen van separatisten in het oosten van Oekraïne. Het Kremlin heeft die steun altijd ontkend.