Het Ethiopische parlement heeft vrijdag ingestemd met een wet die amnestie verleent aan duizenden politieke gevangenen, van wie velen de afgelopen maanden al zijn vrijgelaten.

Alle aanklachten en verdenkingen tegen hen zullen vervallen. Volgens staatsmedia komt iedereen die onderzocht wordt of veroordeeld is voor verraad, misdaden tegen de constitutie of gewapend verzet in aanmerking voor gratie.

De wet is een initiatief van de hervormingsgezinde premier Abiy Ahmed. Sinds zijn aantreden in juni hief hij al de noodtoestand op, herstelde hij de betrekkingen met buurland Eritrea en liet hij veel gevangen vrij.

Onder Ahmeds voorganger zijn naar schatting zo'n 30.000 mensen opgesloten voor hun opvattingen of politieke activiteiten. Onder hen zijn bloggers, journalisten, oppositiepolitici en studenten. Het parlement besloot vrijdag ook dat twee afscheidingsbewegingen en een oppositieorganisatie niet langer als terroristische groeperingen aangemerkt worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!