De voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft een nieuwe celstraf gekregen van acht jaar vanwege het verliezen van overheidsgeld en bemoeienis met de verkiezingen in 2016.

De 66-jarige Park zou een bedrag van 30 miljard won (22 miljoen euro) aan overheidsgeld hebben verloren. Het geld was van de inlichtingendienst van Zuid-Korea.

Daarnaast zou ze zich in 2016 hebben bemoeid met de keuze van een presidentskandidaat voor haar partij. Dat had ze niet mogen doen. Park heeft alles ontkend.

Vorig jaar werd de oud-president afgezet en daarna aangehouden. Park is de eerste democratisch gekozen Zuid-Koreaanse president die is afgezet. Hoewel ze haar excuses heeft aangeboden voor haar rol in de zaak, zegt ze onschuldig te zijn.

Eerder dit jaar kreeg Park een celstraf van 24 jaar vanwege machtsmisbruik en omkoping tijdens haar presidentschap. 

Choi Soon-sil

Park kwam in de problemen door haar adviseur en vriendin Choi Soon-sil. Choi heeft de macht van Park gebruikt om grote Koreaanse bedrijven over te halen donaties aan haar organisatie te doen. Choi en Park kenden elkaar al voordat Park president werd en daar is misbruik van gemaakt, volgens de rechter.

Choi zou volgens aanklagers haar positie hebben misbruikt. Zij haalde grote bedrijven als Samsung over tientallen miljoenen te schenken aan stichtingen die op haar naam stonden. Choi werd eerder dit jaar tot twintig jaar cel veroordeeld.

Afzetting

In 2016 kwamen er voor het eerst berichten naar buiten over corruptie. In november van dat jaar werd Choi aangeklaagd, waarna het parlement Park in december schuldig achtte. In maart 2017 werd zij afgezet door het parlement.

De eerste beschuldigingen leidden in november 2016 tot grote protesten. De honderdduizenden demonstranten eisten het vertrek van Park vanwege haar rol in het corruptieschandaal. De oud-president verontschuldigde zich destijds voor haar rol, maar wilde niet zelf opstappen.

Populair

Park was de eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea en ondanks de grote protesten was ze populair. Haar aanhangers gingen massaal de straat op na de afzetting. Bij die demonstraties zijn twee doden gevallen en meerdere mensen gewond geraakt. 

Eind maart vorig jaar werd de oud-president gearresteerd. De rechtszaak tegen haar is in mei 2017 begonnen. Sinds oktober woont Park de rechtszaken niet meer bij. Toen bepaalde een rechter dat haar voorarrest moest worden verlengd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!