De Europese Unie daagt Hongarije voor het EU-hof, omdat de asiel- en terugkeerwetgeving van het land niet in overeenstemming is met het Europees recht. 

De Europese Commissie heeft het land bovendien een aanmaningsbrief gestuurd over een nieuwe wet. Volgens deze wet zijn de organisaties en personen die hulp aan asielzoekers bieden strafbaar.

Volgens Brussel heeft Hongarije niets gedaan om de Europese afspraken over asielzoekers na te komen. Het inschakelen van het EU-hof is de laatste stap die de commissie kan zetten.

In december 2015 begon de commissie een procedure tegen Hongarije, omdat het land weigert asielzoekers over te nemen uit Griekenland en Italië. 

Stop Soros-wet

De wet die het helpen van illegale immigranten strafbaar maakt, werd vorige maand aangenomen. 

De wet is vernoemd naar de Amerikaanse miljardair George Soros. Hij steunt non-gouvernementele organisaties die immigranten helpen. Hongarije zegt dat Soros op deze manier Europa wil ondermijnen. De miljardair spreekt dit tegen.

"Het Hongaarse volk wil dat wij er alles aan doen om illegale immigratie tegen te houden en de hulp aan immigranten te stoppen", zei de Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter. "We willen voorkomen dat Hongarije een migrantenland wordt."

Migrantenovereenkomst

Woensdag is Hongarije uit de migrantenovereenkomst van de Verenigde Naties (VN) gestapt. De overeenkomst werd vorige week aangekondigd. De VS is het enige andere land dat niet met het akkoord heeft ingestemd.

De lidstaten kwamen overeen dat de migratie van vluchtelingen veiliger moet verlopen. In het akkoord staat onder meer beschreven hoe migranten beschermd kunnen worden en hoe ze kunnen integreren in hun nieuwe landen. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!