Ongeveer 55.000 huishoudens in het westen van Japan zitten nog zonder stromend water als gevolg van de extreme regenval eerder deze maand.

 

De Japanse omroep NHK meldt dat nog 4.669 mensen in opvangcentra verblijven.

Het heeft in Japan ruim een maand lang hard geregend. Dat leidde tot overstromingen en aardverschuivingen. Het dodental van het noodweer is opgelopen naar 216. Vijftien mensen worden nog vermist.

Het leger en lokale overheden delen water uit in gebieden waar de watervoorziening nog moet worden hersteld.

Hittegolf

In het zwaarst getroffen gebied heerst nu een hittegolf die al meer dan een week duurt. Al meer dan 24 mensen kwamen door de hitte om het leven.

Het warme weer maakt het moeilijker om de schade van het noodweer te herstellen. Mensen zitten daardoor mogelijk nog weken zonder stroom en water.

40 graden

In de grote steden Tokyo, Kyoto en Osaka wordt het 35 graden. Op sommige plaatsen stijgt het kwik tot boven de 40 graden. 

Japan heeft vaker te maken met hoge temperaturen, maar dan vooral in augustus. Het is uitzonderlijk dat de temperaturen in juli al zo hoog zijn.

Daarnaast is de luchtvochtigheid hoog. Dit komt doordat het land omringd wordt door de zee.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!