De Australische premier Malcolm Turnbull heeft aangedrongen op het ontslag van aartsbisschop Philip Wilson. De 67-jarige geestelijke is schuldig bevonden aan het verzwijgen van kindermisbruik door een andere priester.

Een rechtbank veroordeelde Wilson eerder deze maand tot een jaar gevangenisstraf. De geestelijke nam geen ontslag, omdat hij eerst de uitkomst van zijn hoger beroep wil afwachten.

Premier Turnbull maakte duidelijk het daar niet mee eens te zijn. "Hij had ontslag moeten nemen", concludeerde de premier. Hij wil dat de paus ingrijpt en de geestelijke ontslaat.

Wilson zegt niets te hebben geweten van het kindermisbruik door priester James Fletcher, die in 2006 in de gevangenis was overleden. Twee slachtoffers verklaarden echter dat ze in 1976 wel degelijk bij Wilson aan de bel hebben getrokken.

Een rechtbank moet nog besluiten of de geestelijke daadwerkelijk de cel in moet of huisarrest krijgt. Wilson is dementerend.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!