Een meerderheid van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft er bij president Daniel Ortega van Nicaragua op aangedrongen "in het kader van een nationale dialoog" snel vervroegde verkiezingen te houden.

Van de 34 lidstaten stemden 21 voor deze oproep. Volgens de huidige planning zullen pas in 2021 presidentsverkiezingen worden gehouden in deze Centraal-Amerikaanse republiek met ruim zes miljoen inwoners.

De als links-radicale revolutionair aan de macht gekomen Ortega slaat al drie maanden lang grote protesten tegen zijn bewind bloedig neer. Er zijn sinds 18 april meer dan 350 doden gevallen. De meeste slachtoffers zijn ongewapende demonstranten die zijn gedood door knokploegen. Deze knokploegen werken samen met de politie.

Dinsdag vielen volgens plaatselijke media zeker vier doden in Masaya, bijna 20 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Managua. Zij kwamen om het leven door een aanval van knokploegen en agenten op tegenstanders van het regime.

Ortega klampt zich samen met zijn invloedrijke vrouw Rosario Murillo met geweld vast aan de macht. Zijn regering is veel aanhangers verloren vanwege het wegvallen van Venezolaanse hulp en corruptie.

De economie van Nicaragua krimpt dit jaar naar schatting met zo'n 6 procent.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!