De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zegt dat de regering van Nicaragua mensen gevangenzet, martelt en doodt zonder proces. 

"Meerdere mensenrechten worden dagelijks geschonden in Nicaragua", benadrukt een woordvoerder van de VN. "De meeste schendingen komen op naam van de regering of aan de overheid gelieerde milities."

Ook heeft de organisatie toegang geëist tot de gevangenissen in het land, om te kijken hoe gevangen demonstranten worden behandeld. De regering heeft de raad toegang gegeven tot één gevangenis. 

Hoewel de VN dat als een doorbraak ziet, wil de organisatie eigenlijk toegang tot een andere gevangenis. Daar zitten meer gevangenen vast. 

De VN wil daarnaast informatie over twee activisten die vorige week zijn vastgezet, omdat er sinds de arrestatie niets van ze is vernomen.

Terrorisme

Nicaragua heeft dinsdag een wet aangenomen waarin de definitie van terrorisme flink is uitgebreid. De VN is bang dat de wet gebruikt gaat worden tegen mensen die demonstreren tegen de regering.

De VN-organisatie riep ook op het geweld te beëindigen. Eerder deed de secretaris-generaal van de VN António Guterres dat ook al. De overheid en gelieerde groepen gebruiken volgens de VN ongeoorloofd geweld tegen demonstranten. 

"Het is van belang dat al het geweld meteen stopt en dat er een politieke nationale dialoog tot stand komt. Alleen een politieke oplossing is acceptabel", benadrukt de secretaris-generaal.

Sinds half april wordt het Midden-Amerikaanse land geteisterd door geweld. Meer dan 350 mensen kwamen om het leven. De demonstranten eisen het aftreden van het socialistische staatshoofd Daniel Ortega, die sinds 2007 aan de macht is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!