Volgens Guterres gebruiken aan de regering gelieerde groepen ongeoorloofd geweld tegen burgers. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn bij protesten de afgelopen maanden minstens 275 mensen om het leven gekomen. 

"Het is overduidelijk dat er een onthutsend aantal doden is dat er buitensporig geweld wordt gebruikt door groepen die verbonden zijn aan de staat. Dat is niet goed te keuren", zei Guterres in buurland Costa Rica.

"Het is van belang dat al het geweld meteen stopt en dat er een politieke nationale dialoog tot stand komt. Alleen een politieke oplossing is acceptabel."

In de Nicaraguaanse hoofdstad Managua gingen maandag honderden mensen de straten. Ze demonstreerden tegen het brute neerslaan van de protesten tegen president Daniel Ortega van afgelopen weekend. In de stad Masaya namen regeringstroepen demonstranten onder het vuur. Daarbij zijn tien doden gevallen.

Vrijdag viel een dode bij de belegering van een kerk. Tweehonderd demonstranten waren tijdens een demonstratie een kerk in gevlucht, nadat ze werden beschoten door sluipschutters. Aan de belegering kwam na bemiddeling van de katholieke kerk een einde.

Onrust Nicaragua

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Door: ANP/NU.nl | Beeld: AFP