De Surinaams-Nederlandse R. A., die in Paramaribo vastzit voor het ronselen van strijders voor Islamitische Staat (IS), wilde geld inzamelen voor Mohammed B., die in Nederland vastzit voor de moord op Theo van Gogh.

Dit kwam maandag naar voren tijdens een zitting van de rechtbank in Paramaribo, waar A. en zijn broer N. I. terechtstaan.

De broers hebben de Nederlandse nationaliteit en werken in de islamitische slagerij van hun vader. Ze zitten al bijna een jaar vast in de Surinaamse gevangenis.

De aanleiding voor A. om geld te willen inzamelen, was een bericht dat Mohammed B. vernielingen had aangericht in de extra beveiligde gevangenis in Vught. B. had tijdens een woedeaanval een keuken vernield. 

Het geld zou bij B. terecht moeten komen via een speciale islamitische organisatie die zich bekommert om moslims in de gevangenis, bleek uit het dossier.

Aanslag

Ook werd maandag duidelijk dat A. op de hoogte was van plannen van IS om een aanslag te plegen tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Hij zei deze oproep te hebben doorgestuurd naar zijn contacten, zoals hij vaak informatie doorstuurde. Het ging om gedetailleerde informatie over wie het doelwit van de aanslag zou zijn en hoe de bommen gemaakt moesten worden.

Zitting

Het was maandag de derde keer dat de rechter de zaak van de twee broers behandelde. Op de volgende zitting krijgen de advocaten het woord. In tegenstelling tot bij de vorige zitting in mei, waren familieleden en de pers maandag wel welkom in de rechtszaal.

De rechter legde uit dit in mei niet te hebben toegestaan, omdat in de week ervoor een terreurdreiging was geuit. Na onderzoek is gebleken dat het om een grap ging.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!