Tenminste 23 mensen zijn maandag gewond geraakt nadat lava dwars door het dak was gekomen van de toerboot waar zij op zaten. Dit gebeurde toen de gids het vaartuig dichter bij de ​vulkaan Kilauea op Hawaï bracht. 

Eén vrouw brak haar been toen de lava uit het water omhoogschoot en door het dak van de rondvaartboot op het dek landde, liet de brandweercommandant weten. Dit melden autoriteiten van Hawaï. 

Het gaat om toeristen, maar hun identiteit is vooralsnog niet bekendgemaakt. Er werd nog gewaarschuwd dat mensen niet dicht bij de actieve vulkaan Kilauea mochten komen. 

De boot verzorgde een zogenoemde 'lava-tour', waarbij de toeristen vanuit de boot van dichtbij kunnen bekijken hoe de lava aan de uiterste oostkant van het eiland in de zee stroomt. Op dit soort boten is volgens de aanbieders van de rondvaarttochten plaats voor 49 opvarenden.

Na het incident kon de boot terugvaren naar een haven. Daar zijn dertien mensen naar het ziekenhuis gebracht, waarvan drie per ambulance. De overige tien mensen zijn in de haven behandeld aan hun verwondingen.

De zogenoemde schildvulkaan is nog steeds aan het uitbarsten. Dit zorgde voor de evacuatie van meer dan tienduizend mensen. Ook werden bijna 700 huizen door de lavastromen verwoest.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!