Alle huishoudens van Puerto Rico krijgen, tien maanden nadat het eiland door de orkaan Maria werd getroffen, weer stroom. De laatste paar honderd inwoners worden deze week aangesloten op het elektriciteitsnet.

Het gaat om Puerto Ricanen die op afgelegen plekken of in de bergen wonen, meldt persbureau AP maandag.

Reparatieploegen moesten in sommige gevallen met de hand gaten graven om nieuwe elektriciteitspalen te plaatsen. In sommige gevallen moesten bergen worden geslecht om de stroomvoorziening te kunnen repareren.

Autoriteiten hadden eigenlijk toegezegd dat de werkzaamheden twee maanden terug al zouden zijn afgerond.

Niet betrouwbaar

Het eiland kampte maandenlang met grote stroomproblemen nadat Puerto Rico, dat officieel deel uitmaakt van de Verenigde Staten, in september 2017 in korte tijd door twee vernietigende orkanen werd getroffen. Meer dan drie kwart van alle huizen zat na de stormen zonder stroom.

In totaal moesten 52.000 nieuwe palen worden geïnstalleerd. Het netwerk op Puerto Rico is nog steeds niet optimaal betrouwbaar. Zeker in de afgelegen gebieden is de stroomvoorziening nog afhankelijk van generatoren.

De lokale overheid is bezorgd over het nieuwe orkaanseizoen. De gouverneur vermoedt dat een orkaan zoals Maria weer tot grote schade aan de stroomvoorziening zal leiden.

Extra complicaties

Een extra complicatie is dat de overheid op het eiland bezig is het stroombedrijf, de Electric Power Authority (EPA), te privatiseren. Vijf bestuursleden van de EPA hebben het veld moeten ruimen, onder meer na kritiek op hun exorbitante salarissen.

Na de orkaan was er veel kritiek op het Witte Huis en de Amerikaanse president Donald Trump, die geen haast maakten met hulpverlening. Het duurde dagen voordat er Amerikaanse hulpverleners op het eiland arriveerden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!