Ongeveer 2.500 Finnen zijn een dag voor de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin in de Finse hoofdstad Helsinki de straat opgegaan om te protesteren tegen de twee wereldleiders.

De demonstranten zwaaiden met vlaggen en spandoeken met daarop teksten als "make love, not war" en "refugees welcome". Sommigen zwaaiden met regenboogvlaggen om te protesteren tegen de in hun ogen homofobe wetten in Rusland.

Een parlementslid voor de Finse Groenen, Heidi Hautala, sprak de demonstranten toe. "De huidige wereldorde wordt uitgedaagd door de voorliefde voor geweld en een houding van 'ieder voor zich'. En dat is wat deze twee mannen, Trump en Poetin, gemeen hebben: minachting voor de democratie, minachting voor internationale overeenkomsten, minachting voor de mensenrechten."

Trump komt later zondag vanuit Schotland aan in Helsinki. Tienduizenden mensen demonstreerden vrijdag tijdens zijn bezoek aan Londen en duizenden anderen protesteerden zaterdag in Schotland, waar hij een groot deel van het weekend golf speelde.

Poetin komt maandag vlak voor de ontmoeting in Helsinki aan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!