
Twaalf Russen aangeklaagd voor hacken campagne Hillary Clinton in VS
Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.
Hackers drongen in de aanloop naar de presidentsverkiezing van 2016 onder meer de computersystemen binnen van de Democratic National Committee (DNC), het bestuur van de partij van Clinton. E-mailaccounts van vrijwilligers en medewerkers werden getroffen door de hack.
Volgens Justitie hadden de verdachten contact met verschillende Amerikanen. Daarbij benadrukt het ministerie dat er geen Amerikanen worden verdacht van een misdaad.
De aanklacht vloeit voort uit het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, die is belast met het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er worden geen Amerikanen beschuldigd van betrokkenheid bij de activiteiten van de Russen.
Geheime dienst
De betrokken Russen zouden werken bij twee afdelingen binnen de Russische geheime dienst, de GRU. "Zij zijn computers binnengedrongen, hebben honderden geïnfecteerde bestanden daar geplaatst en e-mails en andere bestanden gestolen", stelt Justitie. Ook werden gebruikersnamen en wachtenwoorden gestolen, waaronder de inloggegevens van campagneleider John Podesta.
Onder schuilnamen werden de bestanden vervolgens naar buiten gebracht. Volgens Justitie met als doel om invloed uit te oefenen op de verkiezingen. Via klokkenluiderssite WikiLeaks werden zo duizenden e-mails en andere documenten gepubliceerd. Dat bracht de Democratische partij in grote verlegenheid.
De aanklacht komt drie dagen voordat de Amerikaanse president Donald Trump de Russische president Vladimir Poetin ontmoet in de Finse hoofdstad Helsinki.
Poetin
Het Kremlin verklaarde in een reactie zich niet met inmenging in de Amerikaanse verkiezingen te hebben beziggehouden en dat ook niet van plan te zijn. "Als de Amerikanen feiten hebben, zullen wij die bekijken", aldus de buitenlandadviseur van president Vladimir Poetin.
Intussen eisen Democraten in de VS dat Trump zijn komende ontmoeting met Poetin afzegt. Rusland moet "aanwijsbare en transparante stappen" nemen om te bewijzen dat het zich niet in toekomstige verkiezingen mengt, aldus chef van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer.