Duitsland heeft vrijdag een voormalige lijfwacht van terroristenleider Osama bin Laden uitgezet naar zijn vaderland Tunesië, terwijl dit een dag eerder verboden was door de rechtbank. Volgens Die Welt is het besluit te laat doorgegeven om de uitzetting nog te voorkomen.

De autoriteiten hebben Sami A. rond 7.00 uur op een chartervliegtuig naar Tunesië gezet, aldus Die Welt. Volgens de Duitse krant zegt een woordvoerder van de rechtbank dat de 42-jarige man "idealiter" snel weer met hetzelfde vliegtuig teruggebracht zal worden.

A. mag volgens de Duitse wet niet worden uitgezet naar Tunesië, omdat daar foltering dreigt. De Duitse autoriteiten proberen de man al sinds 2006 uit te zetten. Een proces over lidmaatschap van de terroristische organisatie Al Qaeda werd gestaakt wegens gebrek aan bewijs.

De Tunesiër woont in de Duitse stad Bochum. In april ontstond commotie toen bleek dat hij al jaren op kosten van de staat leefde, terwijl hij door de autoriteiten als een "potentiële bedreiging" gezien wordt. A. kreeg een maandelijkse uitkering van ruim 1.167 euro voor zijn gezin. Hij werd eind vorige maand op verzoek van de lokale autoriteiten aangehouden en vastgezet.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!