Het onlangs in Zuid-Afrika gecrashte vliegtuig zal niet meer in Nederland tentoongesteld worden. Een woordvoerder van luchtvaartmuseum Aviodrome bevestigt donderdag berichtgeving hierover door de Stentor. "Het vliegtuig is niet meer te herstellen", aldus Aviodrome.

Mogelijk worden wel onderdelen van het vliegtuig naar Nederland gehaald. Omdat het toestel eerst vrijgegeven moet worden door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten is dat nog onzeker. Dat kan volgens de woordvoerder ''nog een lange tijd duren''.

De in Zuid-Afrika gecrashte Convair 340 uit 1954 was door de Zuid-Afrikaanse eigenaar, Rovos Rail, geschonken aan luchtvaartmuseum Aviodrome. Na de nodige technische werkzaamheden zou het toestel deze zomer dwars door Afrika en Europa vliegen naar de nieuwe thuisbasis op Lelystad Airport.

De kosten van 350.000 euro voor het gereedmaken van het vliegtuig, de aankoop van diverse reserveonderdelen en de overtocht, waren voor rekening van Aviodrome.

Het toestel zou donderdag eigenlijk beginnen aan het laatste deel van de tocht naar Nederland. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, wordt momenteel nog onderzocht door de Zuid-Afrikaanse luchtvaartautoriteit. 

Neergestort toestel in Zuid-Afrika vanuit de lucht gefilmd
42
Neergestort toestel in Zuid-Afrika vanuit de lucht gefilmd

Slachtoffers

Bij het luchtvaartincident eerder deze week, vielen twee dodelijke slachtoffers. Ook raakten meerdere personen gewond, onder wie drie Nederlandse medewerkers van Aviodrome die in het toestel zaten.

De Nederlanders raakten lichtgewond en moeste enige tijd in het ziekenhuis doorbrengen. Inmiddels zijn de drie Nederlanders allemaal ontslagen uit het ziekenhuis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!