Bij bloedige protesten in Nicaragua zijn de afgelopen maanden al meer dan 350 mensen omgekomen. Nog eens 2.100 mensen raakten gewond. 

Dat heeft de Nicaraguaanse mensenrechtenorganisatie ANPDH woensdag naar buiten gebracht. De regering spreekt zelf van rond de vijftig doden.

Sinds halverwege april wordt het Midden-Amerikaanse land geteisterd door geweld tussen demonstranten, veiligheidsdiensten en gewapende regeringsaanhangers. De demonstranten eisen het aftreden van het socialistische staatshoofd Daniel Ortega, die sinds 2007 aan de macht is.

Ortega wordt beschuldigd van een autoritair regeringsbewind. De protesten waren oorspronkelijk het gevolg van een geplande verhoging van de socialezekerheidsbijdragen medio april.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres liet via een woordvoerder weten erg bezorgd te zijn over de situatie in het land. "Guterres roept alle partijen op om zich te onthouden van geweld. Ze moeten het gesprek met elkaar aangaan om tot een oplossing te komen."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!