De 45-jarige man die anderhalve week geleden in Amesbury zwaargewond is geraakt na blootstelling aan een zenuwgas, is niet langer in levensgevaar. 

Het ziekenhuis van Salisbury, waar de Brit wordt behandeld, heeft dit woensdag laten weten. De man is op 30 juni in aanraking gekomen met het zenuwgas novichok. Ook zijn 44-jarige partner is vergiftigd. Zij is zondag overleden.

Een directeur van het ziekenhuis heeft dinsdag al bekendgemaakt dat het beter ging met de man. Zijn toestand was kritiek, maar gestabiliseerd en hij was weer bij bewustzijn. De directeur meldt dat de gezondheid van het slachtoffer in de nacht van dinsdag op woensdag veel voortuitgang heeft geboekt. De artsen zeggen optimistisch te zijn over zijn herstel.

Volgens The Guardian heeft de man een eerste gesprek gehad met de politie. De verwachting is dat het nog een aantal dagen duurt voordat hij zijn geheugen terug heeft en in staat is om te focussen op de gestelde vragen, aldus de Britse krant.

Onderzoek

De politie is een groot moordonderzoek gestart naar het incident met novichok. Het zenuwgas werd eerder gebruikt bij de aanslag op de Russische oud-spion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in Salisbury. De Britse autoriteiten houden Rusland verantwoordelijk voor deze aanval. Bij het nieuwe incident met novichok zegt de politie rekening te houden diverse scenario's.

Rechercheurs hebben geen bewijs dat de twee Britten vóór hun vergiftiging in Salisbury zijn geweest. Wel is zeker dat het duo een met novichok besmet voorwerp heeft aangeraakt. Hoewel het om hetzelfde zenuwgas gaat als bij de aanval op de Skripals, weten de autoriteiten niet of het gif afkomstig is van dezelfde producent.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!