De 43-jarige Beate Zschäpe krijgt levenslang voor haar betrokkenheid bij negen racistisch gemotiveerde moorden in Duitsland. De vrouw was lid van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU).

Acht Turken en een Griek zijn als gevolg van de terreuraanslagen omgekomen. Een politieagent was het tiende en laatste slachtoffer. De moorden zijn tussen 2000 en 2007 in Duitsland gepleegd. 

De vrouw heeft altijd gezegd dat ze niet heeft deelgenomen aan de daden, die zijn uitgevoerd door NSU'ers Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt. Wel zei ze zich schuldig te voelen, omdat ze de moorden niet voorkomen heeft.

Zschäpe wordt door de rechtbank als medeverantwoordelijke voor de misdrijven gezien, omdat ze Mundlos en Böhnhardt heeft geholpen met de voorbereidingen. De Duitse aanklager noemde haar eerder "ijskoud" en "berekenend".

De moorden zijn pas jaren na dato opgelost. Mundlos en Böhnhardt hebben in 2011 zelfmoord gepleegd. Daarna heeft Zschäpe zichzelf aangegeven. Het proces tegen haar heeft jarenlang geduurd.

Tegelijk met Zschäpe stonden vier andere betrokkenen terecht. De helpers kregen celstraffen tot tien jaar, onder meer voor het leveren van wapens. De verdediging van de vrouw heeft laten weten in hoger beroep te gaan. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!