De drie Nederlandse medewerkers van Aviodrome die bij een vliegtuigcrash in Zuid-Afrika gewond zijn geraakt, liggen nog in het ziekenhuis. Maar de verwachting is dat ze snel het ziekenhuis uit mogen, vertelt een woordvoerder van luchtvaartmuseum Aviodrome woensdag.

De drie hebben relatief lichte verwondingen opgelopen. Een van hen heeft bijvoorbeeld een gebroken arm.

Bij het neerstorten van de Convair 340 uit 1954 is een inzittende om het leven gekomen. In totaal zijn volgens de Zuid-Afrikaanse hulpdiensten ongeveer twintig mensen gewond geraakt.

"We hebben tot nog toe alleen contact gehad met de drie medewerkers, maar van de autoriteiten nog niet bevestigd gekregen hoe het zit met de andere betrokkenen", aldus de woordvoerder van het museum op Lelystad Airport.

Vestigingsmanager Serena van Kammen van Aviodrome is woensdagochtend naar Zuid-Afrika vertrokken om de medewerkers bij te staan.

Convair C340

Het toestel is eerder door Rovos Rail, de Zuid-Afrikaanse eigenaar, geschonken aan luchtvaartmuseum Aviodrome. Na de nodige technische werkzaamheden zou het toestel deze zomer dwars door Afrika en Europa vliegen naar de nieuwe thuisbasis op Lelystad Airport. Rond 12 juli zou het vliegtuig met de vlucht vanuit Zuid-Afrika starten. 

Aangezien de Convair geschikt is voor voornamelijk korte en middellange afstanden, zouden er op weg naar Nederland diverse tussenstops worden gemaakt. De geplande route liep via Zambia, Oeganda, Soedan, Egypte, Kroatië en Oostenrijk naar Lelystad. Een ervaren crew zou het toestel vliegen.

Het ging om een Convair C340, een tweemotorig toestel met klassieke stermotoren. Het toestel was al gespoten in de kleuren van Martin's Air Charter, de eerdere naam van Martinair. Ook KLM heeft dit type toestel in het verleden gebruikt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!