Ethiopian Airlines gaat vanaf volgende week weer naar Eritrea vliegen. Het is voor het eerst in twintig jaar dat een Ethiopisch toestel in de Eritrese hoofdstad Asmara zal landen. Het besluit volgt op het unieke vredesakkoord dat de landen maandag hebben gesloten.

De leiders van beide landen hebben maandag een "gemeenschappelijke verklaring van vrede en vriendschap" getekend. Ethiopië en Eritrea willen op korte termijn ambassades in elkaars landen heropenen en zelfs samen een haven ontwikkelen. Ook wordt het telefoonverkeer tussen beide landen hersteld.

De ontspanning is het gevolg van een koerswijziging in Addis Abeba. Het Ethiopische bewind heeft zich afgelopen maand alsnog achter een vredesakkoord uit 2000 geschaard. Ook heeft de overheid ingestemd met een grens die het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag twee jaar later heeft vastgelegd.

Deze grens werd tot voor kort niet door Ethiopië erkend. Mede daardoor bleven er spanningen tussen de landen bestaan.

Kale mannen

Van 1998 tot 2000 heeft er oorlog tussen de twee landen gewoed. Die oorlog heeft tienduizenden mensenlevens gekost. Vijf jaar nadat Eritrea onafhankelijk was geworden van Ethiopië, is die oorlog uitgebroken. Het ging voornamelijk om een grensconflict. 

Zo werd er gevochten om de plaats Badme. Omdat deze plaats geen ogenschijnlijk grote waarde had - zo was er bijvoorbeeld geen olieveld te vinden - werd het conflict omschreven als "twee kale mannen die vechten om een kam".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!