Een Franse rechter heeft 2 miljoen euro in beslag genomen die maandag als subsidie zou worden verstrekt aan de partij Rassemblement National van Marine Le Pen. Rassemblement National is de nieuwe naam van Front National.

Le Pen beschuldigt justitie van het om politieke redenen tegenwerken van de partij. Rassemblement National (Nationaal Samenwerkingsverbond) zou eind augustus door zijn geld heen zijn.

Het geld is in beslag genomen in het kader van een langslepend onderzoek naar misbruik van publieke fondsen. Europarlementariërs van Front National worden ervan verdacht toelages voor werk in het Europees Parlement oneigenlijk te hebben gebruikt. Ze zouden dat geld naar medewerkers in Frankrijk hebben gesluisd. De beschuldigingen worden door de betrokkenen tegengesproken.

Front National is in 1972 door Marines vader Jean-Marie Le Pen opgericht. De partij gold door zijn provocerende houding en radicale uitspraken vooral als een club van rechts-extremistische nationalisten.

Marine Le Pen heeft de partij in 2011 geërfd en is bezig er een populistische eurosceptische partij van te maken. Daarom heeft ze de naam van de partij dit jaar veranderd.

Ze werd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in 2017 tweede met ruim 21 procent van de stemmen. De huidige president van Frankrijk, Emmanuel Macron, kreeg toen 24 procent van de stemmen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!