De regering van Zuid-Soedan en rebellen onder leiding van de voormalige vicepresident Riek Machar zijn in Oeganda tot een akkoord gekomen. Ze zijn het eens geworden over het beëindigen van de al vijf jaar slepende desastreuze burgeroorlog.

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir en Machar hebben zondag een verklaring verspreid waarin ze zeggen de strijdbijl te begraven en dat Machar zijn functie als vicepresident terugkrijgt.

De onderhandelingen over een vredesakkoord zijn in de Oegandese stad Entebbe gevoerd. Daarbij waren behalve Kiir en Machar, ook de presidenten van Oeganda en Soedan aanwezig, respectievelijk Yoweri Museveni en Omar Hassan al Bashir.

Het is onduidelijk of het akkoord ook daadwerkelijk tot vrede leidt. Drie jaar geleden hebben de strijdende partijen al eens vrede gesloten.

Zuid-Soedan werd in 2011, na tientallen jaren van strijd, onafhankelijk van Soedan. Het land telt meer dan zestig verschillende bevolkingsgroepen. De twee grootste, de Dinka en de Nuer, zijn eind 2013 in een bloedige strijd verwikkeld geraakt.

Het land is straatarm en het aantal inwoners wordt geschat op ongeveer twaalf miljoen. Een kwart van de inwoners is door het oorlogsgeweld ontheemd geraakt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!