De coach van het Thaise voetbalteam dat al sinds 23 juni vastzit in een grottencomplex in het noorden van het land, heeft in een brief zijn excuses aangeboden aan de ouders van de jongens. 

Ook schrijft de 25-jarige man dat hij goed voor de kinderen zal zorgen, meldt de BBC zaterdag. "Bedankt voor iedereen die hulp biedt", aldus de coach.

De twaalf tieners en hun voetbaltrainer hebben brieven naar familieleden gestuurd, die door Thaise reddingsploegen online zijn gezet. In de brieven staat dat de jongens "sterk" zijn. Ook vragen ze om voedsel en om niet al te veel huiswerk.

Duikers hebben de groep pas deze week teruggevonden. Ze zitten vast op zo'n 4 kilometer van de ingang. Het hoofd van de Thaise reddingsploegen zegt zaterdag dat er "beperkte tijd is" om de jongens en de trainer uit de grotten te halen. Er wordt zware regen voorspeld en dit bemoeilijkt de reddingsactie.

De komende drie tot vier dagen zouden volgens hem het gunstigste moment zijn om de reddingsactie te starten. "Nu de gezondheid van de jongens ook nog goed is." De Thaise marine heeft eerder al geopperd om te wachten tot het waterpeil zakt. Dat zal over vier maanden, aan het einde van het regenseizoen, het geval zijn.

Duiker

Anderen hebben onlangs gezegd dat de jongens eerder uit de grotten gehaald kunnen worden als ze zouden leren duiken. Er zitten echter haken en ogen aan dit plan, omdat de route zeer lastig is en de tieners nu nog niet kunnen zwemmen. 

Donderdag is een reddingswerker overleden toen hij langs de potentiële vluchtroute tanks aan het plaatsen was. De oud-marineduiker zou onwel zijn geworden, meldden de autoriteiten. Hij had niet meer voldoende perslucht voor de terugweg.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!