Mexico heeft een belangrijke handlanger van Joaquín 'El Chapo' Guzmán uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dámaso López Núñez kan een belangrijke getuige zijn in de rechtszaak tegen de drugsbaron. Die zaak zal naar verwachting in september beginnen.

López wordt ook 'El Licenciado' (De Geleerde) genoemd, omdat hij afgestudeerd jurist is en voor het openbaar ministerie heeft gewerkt. Hij is onder meer verantwoordelijk geweest voor de streng beveiligde gevangenissen in Mexico.

In die hoedanigheid heeft López in 2001 een belangrijke rol gespeeld bij de eerste ontsnapping van 'El Chapo' uit een cel. Guzmán is tot 2014 spoorloos geweest en heeft zijn Sinaloa-kartel kunnen laten uitgroeien tot een van de machtigste en gevaarlijkste drugskartels van Mexico.

'El Chapo' is uiteindelijk opgepakt, maar in 2015 weer ontsnapt. Na een grote klopjacht is hij vorig jaar weer gearresteerd en uiteindelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

López is vorig jaar opgepakt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!