Acht Nederlanders moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor hun rol bij de smokkel van anderhalve ton onversneden cocaïne met een straatwaarde van 225 miljoen euro.

Een van de verdachten is volgens de Belgische justitie een van de twee leiders van een drugsbende die in juni vorig jaar werd opgerold. De megalading drugs werd gevonden in een dubbele bodem van een vissersboot in de haven van Oostende.

De Brugse raadkamer heeft vrijdag na langdurig onderzoek in totaal twaalf verdachten in de drugszaak verwezen naar de correctionele rechtbank. Behalve de Nederlanders gaat het om twee inwoners van Oostende van wie er één als het andere kopstuk wordt beschouwd, en twee Polen. Het zijn niet alleen bemanningsleden, maar ook de boekhouder van de bende. Het proces zal naar verwachting nog deze zomer beginnen.

De autoriteiten hielden de Bounty 2 al langer in de gaten. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar drugssmokkel vanuit Zuid-Amerika. Nadat het vaartuig in beslag was genomen, ontdekte de politie de drugs aan boord.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!