In Japan zijn als gevolg van extreme regenbuien twee personen overleden. Honderdduizenden inwoners in het westen en midden van het land zijn geëvacueerd, omdat rivieren overstromen door de regenval en er gevaar voor aardverschuivingen is.

Volgens de Japanse meteorologische dienst is er sprake van "historische regenval". De dienst waarschuwt voor nog meer neerslag tot en met zondag. Op een deel van het hoofdeiland Honshu was vrijdagochtend twee keer zo veel regen gevallen als normaal in de hele maand juli.

Een persoon stierf toen hij door het water was meegevoerd in een afvoerpijp. Een oudere vrouw overleed toen ze door de wind omvergeworpen was. Meerdere mensen zijn nog vermist, onder wie een kind.

Tientallen mensen zijn gewond geraakt, van wie vier ernstig, meldde de rampenbestrijdingsdienst. Enkele mensen raakten bedolven onder een aardverschuiving. Reddingswerkers proberen ze eruit te graven.

Rond de 168.000 personen moesten vanwege gevaar voor aardverschuivingen en overstromingen hun huizen verlaten. De rampenbestrijdingsdienst heeft nog eens 1,2 miljoen mensen geadviseerd om het gebied te verlaten. Dat geldt ook voor inwoners van de voormalige hoofdstad Kyoto. Daar hebben autoriteiten bruggen en promenades langs de rivieren gesloten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!