Het hoofd van de Amerikaanse milieudienst EPA, Scott Pruitt, heeft donderdag zijn functie neergelegd. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump bekendgemaakt op Twitter. Pruitt lag hevig onder vuur vanwege verschillende aantijgingen van wanbeleid en corruptie.

Desondanks schreef Trump dat Pruitt "binnen de dienst geweldig werk heeft verricht". Hij zal worden opgevolgd door zijn huidige plaatsvervanger, Andrew Wheeler. Hij zal aanstaande maandag aan de slag gaan als hoofd van de Environment Protection Agency (EPA).

Voor zijn aantreden als hoofd van de EPA, maakte Pruitt carrière als advocaat in de staat Oklahoma. Dit deed hij met zijn strijd tegen de milieuwetgeving van de regering-Obama, ten behoeve van de energiesector en de auto-industrie. Daarbij heeft hij de EPA meerdere malen voor de rechter gedaagd. 

Zijn benoeming tot directeur van juist deze organisatie door Trump heeft geleid tot een uittocht van personeel. In 2017 zijn ruim zevenhonderd EPA-medewerkers opgestapt. 

Onder Pruitt zijn tientallen milieuregels herzien, opgeschort of ongedaan gemaakt. Die regels betroffen onder meer het inperken van luchtvervuiling, de beperking van het broeikaseffect en de verbetering van drinkwaterkwaliteit.

Uitgaven

Ondanks Pruitts weerstand tegen wat hij ziet als geldverkwisting door de federale overheid, nam de scheidende EPA-directeur het zelf niet zo nauw met zijn professionele uitgaven. Zo liet hij voor 43.000 dollar een geluidsdichte telefooncel in zijn kantoor installeren en verzocht hij tevergeefs om een kogelwerend bureau van 70.000 euro. Hij stond erop altijd eersteklas te vliegen.

Daarnaast liet Pruitt overheidsmedewerkers privéklusjes voor hem opknappen, zoals het ophalen van zijn was bij de wasserette. Ook moesten ze handlotion aanschaffen van een merk dat alleen bij hotels van de keten Ritz Carlton is te verkrijgen.

Als klap op de vuurpijl zou Pruitt EPA-medewerkers hebben ingezet om te proberen een baan voor zijn echtgenote te regelen. Ook liet hij hen hotelkamers voor hem boeken met hun eigen creditcards. Daarna weigerde hij hen terug te betalen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!