De leiders van de Duitse regeringspartijen zijn het eens geworden over een nieuw pakket aan maatregelen tegen illegale migratie en voor een strikter asielbeleid. Dat hebben de partijen donderdagavond na overleg in Berlijn bekendgemaakt.

In het voorstel is afgesproken dat het proces voor asielzoekers sneller wordt afgehandeld onder de zogeheten Dublinverordening. Ook zal voor het einde van het jaar nieuwe immigratiewetgeving worden opgesteld. Daarin wordt het aantal buitenlandse arbeidsmigranten gereguleerd.

Andrea Nahles, leider van de sociaaldemocratische partij SPD, zei dat er geen kampen komen waar migranten aan de grens worden vastgehouden. . In plaats daarvan worden bestaande complexen van de Duitse politie gebruikt voor het terugsturen van migranten. In deze zogeheten transfercentra wordt binnen maximaal 48 uur bepaald of iemand mag blijven, zoals CDU en CSU eerder al overeen zijn gekomen. 

De Beierse CSU-minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, toonde zich na afloop tevreden. Volgens hem is dit ''van A tot Z'' hoe hij het zou willen.

Met het akkoord lijkt de crisis in de Duitse politiek bezworen. De SPD regeert samen met de christendemocratische zusterpartijen CDU en CSU. Die laatste twee partijen hadden ruzie over het migratiebeleid dat Seehofer wilde voeren en kwamen dinsdag tot een akkoord. Daarover moest ook de SPD zich buigen.

Seehofer speelde het conflict hoog op en dreigde zelfs met opstappen. Hij is voor een strikt asielbeleid. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) vindt dat de migratieproblematiek in Europees verband moet worden aangepakt. Ze kreeg daarin bijval van de SPD.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!