Een programmeur wordt er in Israël van verdacht dat hij heeft geprobeerd gevoelige cybertechnologie te verkopen. De man vroeg op het zogeheten dark web, het verborgen deel van internet, omgerekend ruim 42 miljoen euro voor de gestolen gegevens.

De verdachte, een 38-jarige programmeur, zou de technologie hebben gestolen van zijn werkgever, maakt het Israëlische ministerie van Justitie donderdag bekend. De man dreigde op dat moment ontslagen te worden.

Hij zou software en gegevens met een waarde van honderden miljoenen dollars van de servers van het bedrijf NSO Group hebben gehaald.

De programmeur heeft zich op het dark web voorgedaan als hacker en wilde betaald worden in cryptovaluta's. Hij is door de mand gevallen toen zijn beoogde koper naar NSO Group was gestapt. Het bedrijf heeft de autoriteiten gewaarschuwd. De verdachte is begin juni gearresteerd.

Het ministerie zegt dat het optreden van de man een gevaar vormde voor de staatsveiligheid. Ook had de verkoop van de gegevens kunnen leiden tot de ondergang van het bedrijf, dat onder meer surveillancemiddelen levert aan overheden en politiediensten.