Het Verenigd Koninkrijk zet honderd speciale rechercheurs op het tweede incident met het zenuwgas novichok waarbij twee Britten vergiftigd zijn. Het gaat volgens de autoriteiten om hetzelfde middel als dat bij de vergiftiging van de voormalige dubbelspion Sergei Skripal en diens dochter Yulia gebruikt is.

Dat stelt de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Sajid Javid, donderdag. De twee Britten die zaterdag bewusteloos werden aangetroffen zijn een 44-jarige vrouw en 45-jarige man. Ze werden gevonden in de county Wiltshire. Aanvankelijk dacht de politie dat ze slachtoffer van vervuilde drugs waren geworden. Beiden liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Hoewel het om hetzelfde middel gaat, is het nog niet duidelijk of beide tegelijk geproduceerd zijn. Het vermoeden bestaat wel dat Britten die nu in het ziekenhuis liggen op andere locaties met het zenuwgas in aanraking zijn gekomen dan bij de Skripals het geval was.

Eerder op donderdag vroeg de Britse regering Rusland al om details over de aanval met zenuwgas waarbij de Skripals betrokken waren. "Rusland kan deze fout weer goedmaken door ons te vertellen wat er gebeurd is, wat ze hebben gedaan en de gaten die wij nog in te vullen hebben", aldus de Britse minister van Veiligheid Ben Wallace. "Ik wacht op een telefoontje van Rusland."

Rusland

De Britten hebben Rusland niet beschuldigd van betrokkenheid bij dit nieuwe incident. Het Verenigd Koninkrijk beschuldigt Rusland wel van het vergiftigen van de Skripals met het zenuwgas novichok, dat door de voormalige Sovjet-Unie ontwikkeld is. Rusland ontkent iets met de vergiftiging te maken te hebben en stelt dat de Britten de aanval zelf hebben uitgevoerd als lastercampagne.

Mochten de Russen toch achter het tweede incident zitten, dan zal het Verenigd Koninkrijk actie ondernemen. "We willen nog geen conclusies trekken", laat minister Javid weten.

Zorgwekkend

De Russische ambassade in Nederland noemt het Verenigd Koninkrijk "dom" in een reactie op het nieuwe incident. "Hoe dom denken ze dat Rusland is om het zenuwgas 'nogmaals' te gebruiken, tijdens het wereldkampioenschap voetbal."

Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin noemt het zorgwekkend dat er opnieuw mensen door novichok getroffen zijn. Moskou wenst de twee slachtoffers een snel herstel toe, aldus Russische media.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!