Het parlement van Macedonië heeft voor de tweede keer het akkoord over de naamswijziging van het land goedgekeurd. De parlementariërs maken het veto van de president, die had geweigerd zijn goedkeuring aan de overeenkomst met Griekenland te geven, zo ongedaan.

In totaal stemden 69 van de 120 parlementariërs voor het akkoord waarin is vastgesteld dat het land Noord-Macedonië gaat heten.

President Gjorge Ivanov lag dwars na de eerste stemming, maar mag het akkoord geen tweede keer blokkeren. Hij sprak eerder over een "schadelijke overeenkomst" die hij niet wilde ondertekenen. Ivanov beloofde tijdens de verkiezingen dat hij de naam van Macedonië niet zou veranderen.

De naamswijziging moet een einde maken aan een langlopend conflict met Griekenland, dat zelf een regio met de naam Macedonië heeft. Veel Grieken vinden dat de naam Macedonië bij Griekenland hoort en niet bij hun buurland. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen ondertekenden halverwege juni een akkoord over een nieuwe naam.

De Macedonische regering van premier Zoran Zaev wil de afspraken in een referendum voorleggen aan de bevolking. Het akkoord leidde eerder tot protesten in zowel Macedonië als Griekenland.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!