Een vrouw heeft woensdag het Vrijheidsbeeld in New York beklommen als protestactie tegen het immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. De politie slaagde er uiteindelijk in om de actievoerder naar beneden te krijgen.

De vrouw is daarna gearresteerd. Eerder pakte de politie van New York al zeven andere actievoerders op. Zij horen net als de vrouw bij de actiegroep Rise and Resist. De beklimming was echter niet door die groep gepland, meldt CNN.

De demonstratie van Rise and Resist begon woensdagavond met het ontrollen van een groot spandoek over de reling onderaan het Vrijheidsbeeld. Daarop stond de tekst 'Abolish ICE', dat voor 'Schaf ICE af' staat.

ICE is de Amerikaanse overheidsdienst die over onder meer het uitzetten van illegale immigranten gaat. De actiegroep protesteerde woensdag net als andere groepen tegen het scheiden van migrantenkinderen van hun ouders.

Op het moment dat het doek onthuld was, besloot de vrouw om het Vrijheidsbeeld te beklimmen. De actievoerster beklom de voet van het standbeeld op Liberty Island en liep daar even rond. Op dat moment ontvouwde ze een klein spandoek en maakte ze duidelijk dat ze niet van het beeld af zou komen zolang "niet alle kinderen vrijgelaten zijn".

Touwen

De politie probeerde haar na beneden te praten, maar toen dat niet lukte werd een systeem van touwen gemaakt. Met klimmateriaal en het touwsysteem bereikten agenten de actievoerder.

Ze kreeg een vest om en werd middels de touwen naar beneden gehaald. De hele politieactie, waarbij Liberty Island tijdelijk ontruimd werd, duurde meer dan twee uur.

De protesten tegen Trumps immigratiebeleid vonden plaats op 4 juli, de nationale feestdag in de Verenigde Staten. Die dag wordt door protestgroepen vaak aangegrepen tegen overheidbeleid om te demonstreren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!