Iran dreigt de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) op een laag pitje te zetten, nu de VS weer een boycot op handel met Iran heeft ingesteld. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani woensdag gezegd bij een ontmoeting met topman Yukiya Amano van de IAEA.

''De nucleaire activiteiten van Iran zijn altijd voor vreedzame doeleinden geweest, maar het is Iran die beslist of er wordt samengewerkt met de IAEA", zei Rohani.

Hij waarschuwt dat Teheran zich krachtig zal verzetten tegen de dreigementen van de VS om de Iraanse olieverkoop te beperken. Ook waarschuwde hij dat Washington niet heeft nagedacht over de gevolgen van een dergelijk besluit.

''De Amerikanen zeggen dat ze de Iraanse olie-export tot nul willen terugbrengen. Ze hebben gepraat zonder goed na te denken. Het toont aan dat zij niet over de gevolgen hebben nagedacht." Rohani deed zijn uitspraken tijdens zijn bezoek aan Wenen.

Hij riep Europa op tegen het beleid van de Amerikaanse president te protesteren. Rohani noemde de Amerikaanse sancties tegen Iran ''een misdaad en agressie."

''Iran zal deze ronde van Amerikaanse sancties overleven, zoals het land al eerder sancties heeft overleefd. Deze Amerikaanse regering zal niet eeuwig in functie blijven'', aldus de Iraanse president.

Hoewel Iran zich volgens het IAEA aan alle afspraken van het atoomverdrag houdt, denkt de Amerikaanse president Donald Trump dat Iran in het geheim toch aan kernwapens werkt. Daarom trok de VS zich eerder dit jaar terug uit het kernakkooord met Iran, dat in 2015 is gesloten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!