In de zogenoemde doorreiscentra die de Duitse zusterpartijen CDU en CSU aan de grens met Oostenrijk willen inrichten, worden asielzoekers maximaal 48 uur vastgezet. Dat zei bondskanselier Angela Merkel in een interview met de Duitse zender ARD.

Begin deze week bereikten de partijen een akkoord over de gesloten doorreiscentra op Duits grondgebied.

Volgens die overeenkomst zullen daar mensen worden vastgehouden die geen kans op asiel maken. Dit gaat bijvoorbeeld om vluchtelingen die al in een ander EU-land zijn geregistreerd.

Merkel legde uit dat wordt geprobeerd binnen 48 uur een besluit te nemen over het lot van de mensen in de centra. Als binnen die tijd duidelijk wordt welk land verantwoordelijk is voor de asielaanvraag, willen de CDU en CSU de migrant naar dat land sturen.

Volgens de zogeheten Dublinverordening moet een asielzoeker asiel aanvragen in het land waar hij of zij de Europese Unie binnenkomt.

"Als het niet lukt om binnen twee dagen een besluit te nemen, moeten de vluchtelingen naar een gewoon opvangcentrum worden overgeplaatst met eigen plekken voor vrouwen en kinderen", zei Merkel.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!