De redding van de twaalf Thaise tieners en hun voetbalcoach is in volle gang. Inmiddels zijn acht jongens uit de grot bevrijd. De reddingsoperatie is maandag weer gestaakt, en gaat dinsdag verder. Dit is wat we weten over de situatie in Thailand.

Acht jongens zijn uit de grot bevrijd.

Vier jongens zijn zondag bevrijd. De eerste jongen kwam om 12.40 uur Nederlandse tijd (17.40 uur lokale tijd) naar buiten. Vier andere jongens zijn maandag bevrijd. De jongens die er het beste aan toe zijn, zijn het eerst naar buiten gehaald. Vijf zitten nog vast in de grot. De trainer zit waarschijnlijk nog vast in de grot.

Aan de grote reddingsactie doen in totaal negentig duikers mee: veertig Thaise duikers en vijftig buitenlandse duikers. Duikers hebben op de route een touw aangelegd, waarmee de jongens hun pad makkelijker kunnen afleggen. Bij de route naar buiten worden per persoon twee duikers ingezet. De jongens worden uitgerust met een persluchttank en een duikmasker dat hun gezicht volledig bedekt.

Als het pad nauw wordt, zal de persluchttank van de rug worden gehaald. Vervolgens zullen de personen en de tank voorzichtig door het nauwe pad worden geleid. De kinderen en hun trainer zullen vanaf de derde kamer in de grot lopen tot de ingang.

Voor elke jongen en voor de trainer is een eigen medisch team aanwezig.

De geredde jongens worden opgenomen in het ziekenhuis.

De jongens worden per helikopter en ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ze liggen daar waarschijnlijk in quarantaine. Ze zouden in goede gezondheid zijn, maar de artsen vrezen voor besmettingen, omdat ze iets zijn verzwakt.

De Thaise autoriteiten maken de identiteit van de geredde jongens niet bekend. Meerdere journalisten ter plaatse melden tevens dat ook de ouders niet weten welke jongens zijn gered. 

De twaalf jongens zijn op zaterdag 23 juni verdwenen.

De tieners, in de leeftijd van elf tot zestien jaar, brachten samen met hun 25-jarige voetbalcoach een bezoek aan de grot Tham Luang in het noorden van Thailand. De groep werd tijdens het bezoek verrast door een grote regenbui. Het snel stijgende waterpeil zorgde ervoor dat ze niet meer weg konden komen.

De zoektocht naar de groep werd dagenlang bemoeilijkt door de aanhoudende regen. Een groot team van reddingswerkers en vrijwilligers probeerde dagenlang toegang te krijgen tot de op drie na langste grot van Thailand. Na negen dagen zoeken, werd het team levend gevonden.

De jongens werden op 2 juli gevonden.

De jongens bleken zich in leven te hebben gehouden door water te drinken dat van de stalactieten droop. De omstandigheden in de grot zijn relatief goed; er is genoeg zuurstof en de temperatuur ligt tussen de 20 en 25 graden.

De jongens bleken echter te verzwakt om naar de uitgang van de grot te duiken. De tieners kregen van reddingswerkers voedsel. Ook zijn er isolatiedekens naar de grot gebracht. Er zijn verder beelden verspreid van de jongens die in hun voetbaltenue naar een camera zwaaien en lachen.

Er was lang onduidelijkheid over de reddingsactie.

Zo is tevergeefs geprobeerd een tunnel te graven. Een andere optie was om de jongens nog drie maanden te laten zitten en op een lager waterpeil te wachten. Experts uit onder meer de VS, het Verenigd Koninkrijk, Japan en België hielpen mee met het zoeken naar een oplossing. Ook een Nederlands pompbedrijf is in Thailand om te helpen.

De autoriteiten hebben pompen ingezet om het waterpeil in de grot verder omlaag te krijgen.

Op 6 juli is reddingswerker om het leven gekomen.

De duiker was buiten bewustzijn geraakt, toen hij de tanks langs de potentiële vluchtroute aan het plaatsen was. Volgens de autoriteiten was de oud-marineduiker op de weg terug uit de grot toen hij onwel werd. Hij had niet meer voldoende zuurstof voor de terugweg. Reanimatiepogingen van andere duikers mochten niet baten.