Oostenrijk gaat van 9 tot en met 13 juli en van 17 tot en met 21 september grenscontroles bij meerdere grensovergangen met Duitsland en Italië uitvoeren, om de veiligheid te waarborgen nu het land voorzitter van de Europese Unie is.

Een regeringswoordvoerder zei dat de maatregel in overleg met de Europese Unie genomen is. Oostenrijk is sinds 1 juli zes maanden EU-voorzitter.

"Het is niet zo dat we hele colonnes vakantiegangers willen tegenhouden. Het gaat erom dat we zinvolle en effectieve controles willen houden", zei een regeringswoordvoerder.

De woordvoerder zei dat de controles niets te maken hebben met het plan van de Duitse regeringspartijen CDU en CSU om gesloten transitcentra voor asielzoekers in het grensgebied met Oostenrijk in te richten. Daar moeten migranten naartoe worden gestuurd als ze al in andere EU-landen geregistreerd staan.

Oostenrijk liet naar aanleiding van dat plan weten ook maatregelen te zullen nemen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!