De Thaise autoriteiten hebben een nieuwe video vrijgegeven van de twaalf voetballers die al dagen in een grot vastzitten. Op de beelden is te zien dat de meeste jongens een isolatiedeken dragen. Ook stellen de tieners zich voor en zeggen ze in "goede gezondheid" te zijn.

Het is reddingswerkers nog steeds niet gelukt de voetballers en hun trainer uit hun benarde positie te bevrijden. Mogelijk moeten ze nog weken aansterken om vervolgens onder begeleiding door het nauwe grottenstelsel naar de uitgang te duiken.

De jongens krijgen een spoedcursus duiken en zwemmen. Volgens de autoriteiten wordt het een flinke opgave om de jongeren en hun trainer uit het grottenstelsel te halen. ''De stroming is erg sterk en er is weinig ruimte'', zegt vicepremier Prawit Wongsuwan.

De autoriteiten zeggen de jongeren alleen uit de ondergelopen grot te willen halen als dat veilig kan gebeuren. ''Ze hoeven niet alle dertien tegelijk te gaan'', zei gouverneur Narongsak Osottanakorn. ''De eerste die klaar is kan als eerste vertrekken.''

De autoriteiten hebben pompen ingezet om het waterpeil in de grot omlaag te krijgen. 

Telefoonverbinding

Er wordt ook gewerkt aan het maken van een telefoonverbinding, zodat de jongens weer in contact met hun ouders kunnen komen. Twee artsen hebben al aangeboden om bij de jongens in de grot te blijven. Eten en drinken kan wel gewoon naar de jongens gebracht worden.

De twaalf tieners, in de leeftijd van elf tot zestien jaar oud, en hun trainer verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Ze hadden sindsdien ruim een week geen teken van leven gegeven. Ze zitten vast op zo'n 4 kilometer van de ingang. Volgens een arts overleefden de tieners door op hun plek te blijven en water dat van stalactieten druppelde te drinken.

De enorme reddingsactie domineert al dagenlang het nieuws in het Thailand. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!