De regering van de Amerikaanse president Donald Trump wil dat etnische herkomst of ras in het onderwijs geen rol meer speelt bij het accepteren of werven van leerlingen en studenten. Daarmee breekt hij met het onderwijsbeleid van zijn voorganger Barack Obama.

Obama was juist groot voorstander was van positieve discriminatie, in de Verenigde Staten 'affirmative action' genoemd.

De Democraat wilde dat mensen van verschillende achtergronden samen op dezelfde onderwijsinstelling zaten. De studenten en samenleving zouden van deze 'mix' profiteren. De door de federale regering aangemoedigde scholen en universiteiten namen initiatieven om bijvoorbeeld meer leerlingen onder etnische minderheden te werven.

Jeff Sessions, de minister van Justitie, is in november begonnen met een onderzoek naar de richtlijnen die de overheid aan onderwijsinstellingen gaf om zonder juridische problemen 'affirmative action' in de praktijk te brengen.

Sessions trekt die richtlijnen nu in, aldus The New York Times. Deze vorm van positieve discriminatie is door het Hooggerechtshof wel beperkt, maar niet onwettig verklaard. Maar dat verandert mogelijk met het aanstaande vertrek van de gematigd conservatieve opperrechter Anthony Kennedy.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!