Zowel Congolese rebellen, als militairen van het Congolese regeringsleger hebben zich volgens mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties (VN) schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Het gaat om misdaden als massaverkrachting, kannibalisme en lijkschennis, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport. 

Het team van experts onderzocht gruwelijkheden in de provincie Kasaï. De conclusie hierin luidt dat "alle partijen die deel uitmaken van het geweld, schuldig zijn aan de oorlogsmisdaden". 

Eind 2016 ontvlamde het geweld in de regio tussen rebellen en het leger van Congo, toen veiligheidsdiensten de leider van militiegroep Kamuina Nsapu hadden gedood. De experts hebben verklaringen aangehoord van getuigen van kannibalisme. Ook zouden vrouwen een keuze hebben moeten maken tussen verkracht of gedood worden. Daarnaast zijn lichamen van overleden burgers verminkt. 

Vorig jaar stelde de VN al dat de door de Congolese regering gesteunde Bana Mura-militie in Kasaï gruwelijk, etnisch gemotiveerd geweld heeft gebruikt. Maar ook het regeringsleger zelf zou zich volgens de experts dus schuldig hebben gemaakt aan dergelijke misdrijven. 

Bij een incident, er wordt in het rapport geen datum genoemd, zouden 186 mannen en jongens uit een dorp zijn onthoofd door Kamuina Nsapu. Unicef meldde eerder in een rapport dat deze groepering van januari tot maart 2017 minstens 36 aanvallen heeft uitgevoerd. Dit zou hebben geleid tot de dood van meer dan vierhonderd mensen, onder wie honderd kinderen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!