De Leidse Syriëganger Reda N. en Utrechter Oussama A. zijn Turkije uitgezet en per vliegtuig onderweg naar Nederland.

Dat zegt journalist Olaf Koens op Twitter. Hij zit zelf ook in dat vliegtuig. Hij zegt dat de twee onder begeleiding van de marechaussee terug naar Nederland vliegen.

N. is naar alle waarschijnlijkheid in 2014 naar Syrië gegaan. In documenten uit 2016 blijkt dat N. voor Islamitische Staat (IS) gevochten heeft.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet vorige week weten dat twee Syriëgangers terug worden gebracht. De twee hebben voor IS gevochten, maar zijn later naar het Vrije Syrische Leger overgelopen.

Toen ze bij die laatste groep weggingen, werden ze aan de Turkse grens opgepakt. Ze zijn in Turkije tot zes jaar cel veroordeeld.

160 Nederlanders

Nog ongeveer 160 Nederlanders die zich bij IS hadden aangesloten, zijn nog in Syrië en Irak, aldus recente cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Ongeveer vijftig van hen zijn teruggekeerd naar Nederland en zo'n zestig zijn omgekomen. Alle uitreizigers die naar Nederland terugkeren worden aangehouden, waarna het OM een strafrechtelijk onderzoek begint.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!