Nog onbekende schutters hebben dinsdag een burgemeester van een stad in het noorden van de Filipijnen doodgeschoten. Afgelopen maandag werd ook al een Filipijnse burgemeester vermoord.

Ferdinand Bote (57) werd beschoten toen hij net een kantoor in de stad Palayan had verlaten. Volgens de politie zijn ruim achttien kogels afgevuurd. Een nog onbekend aantal schutters reed weg op een motor.

Sinds president Rodrigo Duterte twee jaar geleden zijn drugsoorlog is gestart, zijn inmiddels twaalf lokale bestuurders vermoord. Maandag werd burgemeester Antonio Halili van Tanauan tijdens een openbaar evenement doodgeschoten.

Halili stond erom bekend verdachten van drugsgerelateerde misdrijven een vernederende ronde door de stad te laten lopen. Volgens Duterte was de burgemeester mogelijk juist betrokken bij drugshandel en voerde hij dit beleid uit om de politie van zijn onschuld te overtuigen.

Duterte heeft verklaard dat hij zelf op een motor rondreed om criminelen te vermoorden toen hij nog burgemeester van Davao was.