Nederland en Indonesië gaan samen Nederlandse scheepswrakken in de Indonesische wateren beschermen. Dat moet voorkomen dat er opnieuw wrakken illegaal geborgen worden, zoals eerder is gebeurd met de marineschepen Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer.

Dat hebben minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en zijn Indonesische ambtgenoot Retno Marsudi afgesproken. Blok is op een tweedaags bezoek in Jakarta.

Voor het einde van het jaar moet er een gezamenlijk team komen dat een strategie voor de bescherming van de andere Nederlandse scheepswrakken gaat ontwikkelen. Er liggen nog minimaal 110 gezonken Nederlandse schepen in de zeeën rond Indonesië.

Volgens Blok gaan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en zijn Indonesische evenknie Arkenas ook nog onderzoek doen naar de locaties waar de drie verdwenen oorlogsschepen lagen. Ze moeten als gedenkplaats worden gemarkeerd.

Grote betekenis

Blok zegt dat de Indonesische regering heel goed beseft dat de scheepswrakken van grote betekenis zijn voor Nederland. De locaties waar de Nederlandse schepen gezonken zijn, moeten in kaart worden gebracht en beschermd worden. Het gebeurt regelmatig dat schroothandelaren schepen illegaal bergen.

De Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer gingen in 1942 tijdens een slag met de Japanners met meer dan negenhonderd zeelieden ten onder. De schepen - oorlogsgraven met beschermde status - zijn in 2016 illegaal geborgen om het ijzer te verkopen. Volgens Blok zijn er geen aanwijzingen dat andere schepen verdwenen zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!